Terugblik en AFTER SCAN

AFTER SCAN VOORTRAJECT

De voorbije weken nam je deel aan het Voortraject van Start SOON. Graag blikken we samen met jou terug op je ervaringen met o.a. het ondernemings- en financieel plan, het verdienmodel, marketing en communicatie, hoe pitchen, de workshops enz. Heb je je als sociaal ondernemer in spé kunnen versterken? Wat vond je van onze workshops? We vernemen het graag via het eerste luik van onderstaande vragenlijst. Ben je klaar voor het Start SOON acceleratietraject? De voorbije twee workshops hebben we je heel wat informatie en tools bezorgd om je projectidee aan te scherpen en inzicht gegeven hoe je impact gedreven kan ondernemen in de wereld van sociale economie. Om deel te kunnen nemen aan het acceleratietraject vragen we je om het tweede luik van onderstaande vragenlijst in te vullen. Via deze vragenlijst krijg jij beter zicht of je klaar bent om met jouw project door te stromen naar het acceleratietraject. Tevens laat het ons toe om een toelatingsadvies op te stellen hiervoor. We wensen je hierbij veel succes!

Stap 1 van 2

1. Ondernemingsvaardigheden

Ondernemen is een heus avontuur en vergt heel wat vaardigheden. Een strategie uitwerken, communicatie opzetten, producten en diensten ontwikkelen en in de markt zetten, personeel aanwerven en sturen, de cijfers opvolgen, rapporteren naar raad van bestuur… Noem maar op. Selecteer hieronder één keuzemogelijkheid die het best jouw mening weergeeft.
Ik heb nu een beter beeld van de vaardigheden die een ondernemer in huis moet hebben.
Ik weet nu beter over welke vaardigheden ik zelf beschik en welke vaardigheden nog ontbreken.

2. Ondernemings- en financieel plan

A man/woman needs a plan. Ondernemen kan niet zonder een plan. Selecteer hieronder één keuzemogelijkheid die het best jouw mening weergeeft.
Ik heb nu een beter begrip van het "concept" ondernemingsplan en de verschillende onderdelen ervan.
Ik weet nu beter hoever mijn ondernemingsplan staat en welke onderdelen nog onvolledig zijn, of nog ontbreken.
Voor het dieper uitwerken van volgende onderdelen wens ik graag gebruik te maken van de begeleiding van het acceleratietraject van Start SOON.

3. Impactgedreven ondernemen.

Ondernemen doe je vanuit een bepaalde waarde, vanuit een visie op de maatschappij en het verschil dat je daar in wil maken. Je wil de wereld veranderen én een solide inkomstenbasis realiseren. Het ‘impact driven business model’ zorgt er voor dat impact en euro’s samengaan. Selecteer hieronder één keuzemogelijkheid die het best jouw mening weergeeft.
Door het project Start SOON heb ik een beter inzicht gekregen in de betekenis van impactgedreven ondernemen. Ook om de impact te meten en te communiceren heb ik de nodige handvatten gekregen.
Door het project start SOON heb ik beter zicht gekregen op de samenhang van mijn aanbod en/of mijn manier van ondernemen (processen, beleid) en de maatschappelijke doelstelling die mijn bedrijf nastreeft.

4. Financiering

Koken kost geld, het opstarten van een organisatie ook. Gelukkig kan je diverse financieringsbronnen aanspreken bij de overheid, coöperanten, banken en impactfinanciers. Selecteer hieronder één keuzemogelijkheid die het best jouw mening weergeeft.
Ik heb dankzij Start Soon beter overzicht van de verschillende mogelijkheden qua financiering waarop ik een beroep kan doen.
Dankzij Start Soon hou ik er meer rekening mee dat elke financieringsbron andere eisen stelt aan mij, mijn onderneming en mijn terugbetaalcapaciteit.
Ik wil graag ingaan op het aanbod van Start SOON rond de opleiding “financiële geletterdheid”

5. Verdienmodel

Tijd voor een reality check met als centrale vraag: klopt het financiële plaatje? Welke middelen en mensen heb je nodig en wat zijn de kosten daarvan? Wat is jouw aanbod waard en hoeveel opbrengsten kan je verwachten? Zijn de kosten en opbrengsten in balans? Selecteer hieronder één keuzemogelijkheid die het best jouw mening weergeeft.
Ik heb bijkomende inzichten gekregen op de kosten en opbrengsten voor mijn impactorganisatie.
Dankzij Start SOON heb ik een beter zicht op financieel beheer en de noodzaak aan een goede boekhouding.

6. Pitching

Sociaal ondernemen is verhalen vertellen, mensen overtuigen van je ondernemersplannen en mensen inspireren met je maatschappelijke doelstellingen. Kort en krachtig. Selecteer hieronder één keuzemogelijkheid die het best jouw mening weergeeft.
Dankzij Start SOON kan ik aan belanghebbenden gemakkelijk en helder uit de doeken doen waar mijn toekomstige organisatie voor staat.
Ik wil graag ingaan op het aanbod van Start SOON om bijkomende begeleiding te krijgen in het ontwikkelen van een goede pitch.

7. Marketing en communicatie

Wat maakt jouw sociale onderneming bijzonder? Wat beteken je voor de klant? Welke troeven kan je uitspelen? Welke boodschap wil je overbrengen en via welke communicatiekanalen doe je dat het best? Selecteer hieronder één keuzemogelijkheid die het best jouw mening weergeeft.
Dankzij Start SOON heb ik een beter zicht op de sector, op gelijkaardige initiatieven en heb ik een scherper zicht hoe ik naar mijn concurrenten moet kijken en hoe ik van hen kan leren.
Dankzij Start SOON heb ik beter zicht op de noodzaak van de waardepropositie naar klanten en doelgroepen.

8. Good governance

Democratische besluitvorming is inherent verbonden aan sociaal ondernemen. Dus moet je niet alleen de juridische statuten kennen (coöperatie, sociale onderneming, vzw, …) maar ook de werking van het bestuursorgaan, de algemene vergadering en operationele organen heel goed georganiseerd worden. Elk met een duidelijk rol, verantwoordelijkheden en dus competenties. Selecteer hieronder één keuzemogelijkheid die het best jouw mening weergeeft.
Ik begrijp dankzij Start SOON beter waarom ondernemingsstatuten belangrijk zijn voor mijn toekomstige onderneming?
Dankzij Start SOON heb ik een beter zicht op de rollen van de bestuursorganen zijn en hoe zij functioneren.
Ik wil graag ingaan op het aanbod van Start SOON rond de opleiding “juridische geletterdheid”

9. Maatschappelijke impact

Met je sociale onderneming wil je maatschappelijke impact creëren. Maar hoe maak je die impact concreet, tastbaar en begrijpelijk voor jezelf en anderen? Hoe zorg je ervoor dat je ook in je strategie en dagelijks beheer die maatschappelijke impact niet lost? In deze workshop leer je wat impact is en wat niet, hoe je impact inzichtelijk maakt en kan valoriseren. Selecteer hieronder één keuzemogelijkheid die het best jouw mening weergeeft.
Dankzij Start SOON kan ik omschrijven wat de maatschappelijke impact doelstelling van mijn organisatie is.
Dankzij Start SOON begrijp ik beter dat ik de realisatie van mijn maatschappelijke impact kan opvolgen door specifieke indicatoren te selecteren en te meten.

Afsluitend

Noteer, ter conclusie, in onderstaand overzicht op welke domeinen je dankzij Start SOON het meest gegroeid bent. Geef ook aan waar je in het acceleratietraject van Start SOON maximaal op wil inzetten (zie lager). Om ons traject voortdurend te verbeteren is het ook nuttig om te weten hoe je denkt dat het voortraject van Start SOON kan verbeterd worden.
Rond welke topics heb je tijdens het voortraject van Start SOON het meest opgestoken? Kruis (indien van toepassing) 4 thema’s aan.
Waar wens je in het acceleratietraject van Start SOON op in te zetten? Je kan meerdere items selecteren.
Algemene tevredenheid: Hoe tevreden ben je over het voortraject van Start SOON? Klik één item aan.
Inhoudelijke invulling: Hoe tevreden ben je over de invulling van de collectieve sessies? Klik één item aan.
Praktisch: Hoe tevreden ben je over de organisatie van het voortraject van Start SOON (locaties, bereikbaarheid, …)? Klik één item aan.